Hoe kun je medewerkers binden en boeien?

Je steekt veel tijd en moeite in de werving en selectie van nieuw personeel. Toch kan het gebeuren dat die zorgvuldig geselecteerde nieuwe medewerker snel weer een nieuwe baan heeft. Zonde, zeker als je heel blij met hem of haar was. Hoe zorg je ervoor dat je mensen bij je organisatie blijven?

Waarom binden en boeien zo belangrijk is

Jouw organisatie heeft er waarschijnlijk ook mee te maken: het snelle verloop van medewerkers. Het gaat goed met de economie, en dat betekent dat er meer banen zijn dan mensen om die banen in te vullen. Geen wonder ook dat jouw mensen sneller een interessante nieuwe uitdaging aangaan bij een ander bedrijf. Natuurlijk kun je zoiets nooit helemaal voorkomen. Maar je kunt proberen om je medewerkers te binden en te boeien zodat zij met meer motivatie in je organisatie blijven werken.

Retentiemanagement is ontzettend belangrijk voor elke organisatie. Er zijn dan ook verschillende HR-instrumenten om in te zetten voor het binden en boeien van personeel. Ja, je kunt ook weer nieuwe medewerkers aannemen, maar je wilt liever je bestaande medewerkers behouden. Hoe langer iemand bij een organisatie werkt, hoe meer hij of zij de kans heeft om echt te floreren en een impact te maken. Bovendien is snel verloop van personeel duur: werving en selectie, de iets minder productieve inwerkperiode en het verlies aan kennis van vertrekkende medewerkers zorgen allemaal voor extra kosten.

Hoe kun je je medewerkers binden en boeien? Een paar tips

Laat je medewerkers weten dat je ze waardeert

Mensen willen een band met de organisatie waar zij werken. Hiervoor is het belangrijk dat ze zich gezien en gewaardeerd voelen. Een goed salaris is hier slechts een onderdeel van: ook het uitspreken van waardering vanuit de organisatie en bieden van extra voordelen zorgen hiervoor. Bij het bieden van extra voordelen kun je denken aan een het aanbieden van sportieve activiteiten (bijvoorbeeld een gratis sportschoolabonnement), gezellige activiteiten (zoals borrels en etentjes) of mogelijkheden om zichzelf verder te ontwikkelen, bijvoorbeeld het aanbieden van trainingen en opleidingen.

Zorg voor doorgroeimogelijkheden

Een van de meest genoemde redenen waarom mensen van baan wisselen, is omdat ze het gevoel hebben in hun functie niet verder te komen. Zonde, want juist deze medewerkers hebben ontzettend veel kennis over het bedrijf. Zorg er daarom voor dat er een doorgroeibeleid is in je organisatie en zorg ervoor dat je medewerkers dit ook weten. Als het moment aanbreekt dat ze om zich heen gaan kijken, zullen ze dan in ieder geval sneller binnen je organisatie kijken. Maar dan moeten ze wél weten dat de organisatie hiervoor open staat en dit zelfs aanmoedigt.

Zorg voor een goede werk-privébalans

Tegenwoordig zijn we altijd bereikbaar. Veel van je medewerkers zullen daarom in hun vrije tijd sneller nog even een mailtje beantwoorden of een tekst controleren. Dit is voor een hoop organisaties niet wenselijk, maar voor andere organisaties is dit nu eenmaal de realiteit. Is dit bij jouw organisatie het geval? Om een goede werk-privébalans te bereiken, is het belangrijk dat de weegschaal niet doorslaat naar ‘werk’. Maken je medewerkers vaak in het weekend nog wat uurtjes, maak er dan ook geen probleem van als ze doordeweeks iets eerder weg willen om hun kind op te halen. Beantwoorden ze ’s avonds nog hun mail, begrijp dan ook dat ze de volgende ochtend iets later zijn. Dit is voor veel medewerkers een aantrekkelijkere werk-privébalans dan van 9 tot 5 op hun bureaustoel moeten zitten.

Zorg voor opleidingsmogelijkheden

Je medewerkers laten bijleren is niet alleen cruciaal om het kennisniveau binnen je organisatie op peil te houden, het is ook nog eens ontzettend stimulerend voor je medewerkers zelf. Met leren verbreden ze hun horizon, krijgen ze meer zelfvertrouwen en worden ze beter in hun huidige functie, of hebben ze de kennis en vaardigheden om een andere functie te kunnen uitoefenen. Zorg daarom voor opleidingsmogelijkheden binnen je organisatie. Maak je medewerkers bewust van het opleidingsbudget, doe vanuit de organisatie suggesties en laat weten dat je openstaat voor ideeën.

Binden en boeien van werknemers met Online Academy

Op zoek naar een manier om je medewerkers te binden en te boeien? Maak dan gebruik van Online Academy. Hiermee volgen al je medewerkers onbeperkt online trainingen van ongeveer 10 minuten per dag. Waar en wanneer ze maar willen: even tussen twee taken door op het werk, onderweg in het ov of thuis op de bank. Je medewerkers kunnen vele werkgerelateerde trainingen volgen – van programmeren met PHP tot Timemanagement tot Lean Six Sigma Yellow Belt. Maar ook trainingen die hen op persoonlijk niveau verder brengen, zoals verschillende taaltrainingen, Starten met hardlopen en Digitale fotografie. Zo biedt je je medewerkers ontwikkelmogelijkheden en laat je je waardering blijken.

Benieuwd wat Online Academy voor het binden en boeien van jouw medewerkers kan betekenen? Maak online een vrijblijvende afspraak met een accountmanager om jullie mogelijkheden te bespreken. Of vraag het trainingsoverzicht aan of neem direct contact met ons op: we vertellen je graag meer!

Online Academy bundelt krachten met SkillsTown

We zijn verheugd om aan te kondigen dat Online Academy een strategisch partnerschap is aangegaan met SkillsTown. Dankzij deze samenwerking bieden we een nog breder pakket aan leeroplossingen aan. Klik op de knop om naar de site van SkillsTown te gaan.

View the page Ga naar skillstown.nl