Podcast

Lang Leve Leren

Samen met People Power Radio maken we een reeks programma’s over een leven lang leren. In samenwerking met expert bespreken we praktijkvoorbeelden en de laatste inzichten uit wetenschappelijk onderzoek en de technologie.

Alle podcasts
#1 Hoe ziet een digitale Leadership Journey er bij ING uit?
#2 Leren is een dans tussen motivatie en weerstand – Prof. Rick van Baaren
#3 Gaming als leerstimulans: 85% speelt een game uit!
#4 Leren Vanzelfsprekend In Een Start – Up Door Autonomie En Onzekerheid
#5 All you can learn bij UWV
#6 Leadership development should be less about the person and more about the team
#7 Hoe werd Achmea Academy de beste van Nederland
#8 Leven Lang Leren Onontkoombaar
#9 Online leren: zelfs rollenspellen kunnen digitaal
#10 Minister Van Engelshoven we moeten in onderwijs meer kijken naar waar iemand wel goed in is
#11 Leven lang leren is de uitnodiging om slimmer te worden
#12 Hoe organiseert Randstad een leven lang leren voor alle uitzendkrachten?
#13 Bingelearning Met Ben Van Der Burg
#14 Hoe bereidt Universiteit Leiden superspecialisten voor op de arbeidsmarkt?
#15 Strategie moet je niet bedenken, die moet je doen!
#16 Hoe zorgen ziekenhuizen ervoor dat hun personeel een leven lang leert?
#17 Uitdagingen van snelgroeiende organisaties
#18 Aangepast agile leer-ecosysteem voor medewerkers ING
#19 Five moments of need and Life Long Learning with Bob Mosher
#20 Hoe geeft KPMG de carrièreontwikkeling van hun werknemers de ruimte?
#21 L&D is in an existential crisis – Nick Shackleton Jones
#22 Onbeperkt leren en ontwikkelen
#23 Leren over landsgrenzen en culturen heen bij Vanderlande
#24 Leven Lang Leren onder de druk van de zorgvraag
#25 De ouderwetse toekomst van opleiden
#26 Hoe ga je om met de ontwikkeling van je medewerkers in het mkb?
#27 ‘Hoe werkt dat eigenlijk: werken voor een baas?’

#27 ‘Hoe werkt dat eigenlijk: werken voor een baas?’

25-3-2023
Je bent vijftien en klaar voor je eerste baan. Hoe doe je dat als je net komt kijken? Hoe ben je een goede medewerker en waar moet je je op focussen? Voor veel jongeren is McDonald’s de eerste werkgever. De jongeren leren daar dus de eerste basisvaardigheden die het werk met zich meebrengt. Hoe speelt de fastfoodketen daar op in? Glenn van der Burg ging er over in gesprek met BertJan van Laren, Manager Learning & Development bij McDonald’s; en Tom Bos, algemeen directeur van SkillsTown.

#26 Hoe ga je om met de ontwikkeling van je medewerkers in het mkb?

20-2-2023

Een leerrijke werkomgeving met een ‘Leven Lang Leren’ als uitgangspunt blijkt vaak goed verankerd te zijn in grote organisaties. Hoe zit dat in het mkb? Daar zijn immers de meeste mensen werkzaam. Hoe ga je als kleine ondernemer om met de ontwikkeling van je medewerkers? Welke wensen, ambities en mogelijkheden hebben je medewerkers? Hoe kun je hier als ondernemer samen met de medewerker op inspelen en hoe verhoudt die ontwikkeling zich tot de arbeidsmarkt? Glenn van der Burg ging erover in gesprek met Douwe Snoek, directeur en eigenaar van Snoek Puur Groen Projecten.

#25 De ouderwetse toekomst van opleiden

16-1-2023
Leren is een absolute noodzaak voor iedereen die wil groeien en succesvol wil zijn. Meer en meer is doorleren een bittere noodzaak geworden om bij te blijven. Het probleem? We hebben niet genoeg docenten op deze wereld om de groeiende vraag aan te kunnen en dat terwijl nog lang niet iedereen in de wereld überhaupt toegang heeft tot enig fatsoenlijk onderwijs. Tom Bos, CEO van SkillsTown Group, schreef een boek als pleidooi voor ouderwets goed onderwijs, dat zowel schaalbaar als relevant en insprirerend is. Glenn van der Burg ging met Tom Bos in gesprek over dit boek, genaamd ‘De ouderwetse toekomst van opleiden’.

#24 Leven Lang Leren onder de druk van de zorgvraag

19-12-2022

Tijdens de coronacrisis stond het water bij zorgprofessionals tot aan de lippen. Al lijkt de crisis nu onder controle, de problemen zijn nog niet opgelost. Tekort aan personeel en vergrijzende bevolking zorgen voor uitputting, stress en problemen bij zorgprofessionals. Terwijl de zorg steeds complexer wordt. De zorgsector zit in de knel en is hard op zoek naar oplossingen.

Hebben we een fundamentele omslag nodig in hoe we zorgprofessionals opleiden? Hoe maken ziekenhuizen nog tijd en ruimte te maken voor een leven lang leren en is er naast de verplichte nummers ook ruimte voor eigen wensen of persoonlijke ambities?

Glenn van der Burg ging er uitgebreid over in gesprek met Diederik Gommers, hoofd Intensive Care bij het Erasmus MC; en Tom Bos, directeur van de Skillstown Group.

#23 Leren over landsgrenzen en culturen heen bij Vanderlande

21-6-2022

Op ruim 600 verschillende luchthavens worden per jaar meer dan vier miljard stuks bagage afgehandeld door de systemen van het Nederlandse bedrijf Vanderlande. In het hoofdkantoor in Veghel, vind je maar een klein deel van alle medewerkers. De ruim 7,5 duizend medewerkers werken namelijk op alle continenten. Om ervoor te zorgen dat de kennis van al deze medewerkers actueel en toepasbaar is, biedt het bedrijf vanzelfsprekend trainingen, begeleiding en ondersteuning. Maar hoe zorg je ervoor dat iedereen dezelfde kennis heeft, ongeacht zijn of haar geografische locatie? Wat zijn de best practices als het gaat om Learning & Development in een multinational? Hoe stem je de opleidingsprogramma’s af per cultuur? In deze podcast spreken Tom Bos en Glenn van den Burg met Jan-Willem Bouwmeester, hoofd Learning & Development bij Vanderlande.

#22 Onbeperkt leren en ontwikkelen

10-05-2022

Is onbeperkt leren en ontwikkelen en diepgaande managementontwikkeling alleen weggelegd voor grote bedrijven? Voor het MKB lijkt investeren in ontwikkeling van medewerkers een financieel risico. Ze hebben minder geld en minder tijd. Maar het belang van de ontwikkeling van medewerkers is wel net zo groot. Voor meer uitdaging en werkplezier, maar zeker voor betere prestaties. Welke positie is er voor leren binnen het MKB? Hoe kunnen we dat beter regelen en kan dit ook op een veel grotere schaal geregeld worden?

Samen met Glenn van der Burg ging ging Tom Bos hierover in gesprek met Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland en zelf ondernemer.

#21 L&D is in an existential crisis – Nick Shackleton Jones

25-04-2022

“Stop doing education and start doing learning.” The truth is: we forget the great majority of what we learn. This is a serious problem, that has a major bearing on business training programmes and the way learning & development is shaped. Are we thinking about learning the wrong way? Don’t we all learn in the same way, with many small individual variations? Will L&D be able to break the mould, to really start focussing on learning? But where should we start when redefining our L&D strategies? Our guests that will help us grabbling these questions are Nick Shackleton-Jones and Tom Bos. Nick Shackleton-Jones has an impressive carreer in positions with Siemens, the BBC and Deloitte and now as CEO and Founder of Shackleton Consulting. He is also the author of: How People Learn.

#20 Hoe geeft KPMG de carrièreontwikkeling van hun werknemers de ruimte?

21-03-2022

Dat werknemers zowel qua vakinhoud helemaal meekomen als ook in hun persoonlijke ontwikkeling een goede gesprekspartner kunnen zijn, is bij accountants- en adviesorganisatie KPMG van groot belang om kwaliteit te kunnen blijven leveren. Hoe geef je hun carrièreontwikkeling de ruimte? KPMG staat te boek als een leerbedrijf, maar welke uitdagingen liggen er voor KPMG als organisatie en wat voor effect had de coronapandemie daarop? Samen met Glenn van der Burg ging Tom Bos erover in gesprek met Caroline Tervoort-Visser, Chief HR Officer bij KPMG.

#19 Five moments of need and Life Long Learning with Bob Mosher

14-02-2022

Veel te lang was leren gericht om mensen steeds meer kennis bij te brengen. Om die kennis toe te passen in de snel veranderende werkomgeving werd niet behandeld. Daarom hebben we Bob Mosher uitgenodigd om te praten over het vijf Moments of Need Framework. Hoe kunnen we het gebruiken voor levenslang leren?

Onze gast is een bekroonde expert op het gebied van leren en ontwikkeling, auteur van twee boeken en mede-oprichter van strategisch adviesbureau APPLY Synergies. Samen met Glenn van der Burg praat Tom Bos met Bob.

#18 Aangepast agile leer-ecosysteem voor medewerkers ING

17-01-2022

Steeds meer medewerkers zijn eigenaar geworden van hun eigen ontwikkeling en zien ook in hun dagelijks werk leerkansen. COVID-19 heeft er op dit gebied voor gezorgd dat werkgevers voor een heel aantal uitdagingen stonden, maar ook heel wat kansen kregen.

ING speelde hierop in met de ontwikkeling van een aangepast agile leer-ecosysteem voor haar medewerkers. Hoe zorg je ervoor dat mensen met veel plezier zelf op zoek gaan naar nieuwe kennis, zowel binnen als buiten hun eigen baan en hoe zorg je ervoor dat mensen dan ook delen wat ze leren? Kortom: Hoe verhoog je de inzetbaarheid van mensen vandaag, om voorbereid te zijn op morgen? Samen met Glenn van der Burg besprak Tom Bos het met Maarten van Beek, HR-directeur Benelux bij ING.

#17 Uitdagingen van snelgroeiende organisaties

29-11-2021

Hoe ontwikkelt een snelgroeiende organisatie haar medewerkers? De afgelopen 10 jaar is het aantal mensen in Nederland met een baan in de ICT gestegen met ruim 100.000. Dat is een flinke groei, maar lang niet voldoende voor de vraag. Er is nog steeds een groot tekort aan IT specialisten en programmeurs in ons land en dat tekort wordt steeds groter.
Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt voor IT-specialisten groeit AFAS Software snel. Hoe vinden ze die mensen en hoe komt het dat die medewerkers zo lang blijven? Wat is de rol van opleidingen en trainingen daarin? Tom Bos en Glenn van der Burg gingen in gesprek met Britt Breure, Directeur HR van AFAS Software.

#16 Hoe zorgen ziekenhuizen ervoor dat hun personeel een leven lang leert?

1-11-2021

Ziekenhuizen staan zeker tijdens deze pandemie continu onder hoge druk. Patiënten willen perfect geholpen worden en een klein foutje kan grote persoonlijke gevolgen hebben. Terwijl de zorgvraag steeds complexer wordt, moeten ziekenhuizen ook nog dealen met grote personeelstekorten. Hoe krijgen ziekenhuizen het voor elkaar om in deze snelkookpan ook nog tijd en ruimte te maken voor een leven lang leren en is er naast de verplichte nummers ruimte voor eigen wensen? Samen met Glenn van der Burg gaat Tom Bos, directeur Online Academy, in gesprek met Ad van Beek, Hoofd Personeel, Organisatie & Opleidingen bij het IJsselland Ziekenhuis.

#15 Strategie moet je niet bedenken, die moet je doen!

8-10-2021

Een ding weten we zeker: morgen is het anders; ook wel VUCA genoemd. Het staat voor: volatile (snel veranderend); uncertain (onzeker); complex (complex); en ambiguous (dubbelzinnig). Een strategie of een visie is voor veel bestuurders vaak een middel om houvast te hebben. Hoe we er gaan komen, is onduidelijk, maar de koers staat vast! Volgens prof. Ron Meyer moeten we onze beheersdrang loslaten en ook strategisch wendbaar worden. Wat is strategische wendbaarheid? Wat vraagt dat van een leider? En welke rol speelt het leren bij deze wendbaarheid? Samen met Glenn van der Burg en Ron Meyer, Hoogleraar Strategisch Leiderschap aan TIAS School for Business & Society gaat Tom Bos in gesprek.

#14 Hoe bereidt Universiteit Leiden superspecialisten voor op de arbeidsmarkt?

30-8-2021

Elk jaar verdedigen zo’n 400 promovendi hun proefschrift aan de Universiteit Leiden. Na jaren onderzoek halen zij eindelijk het gedroomde einddoel, maar de academische wereld heeft niet voldoende banen voor al die gepromoveerde helden. Dus na vier, vijf of zes jaar keihard werken, kan dat leiden tot een zwart gat. Welke verantwoordelijkheid neemt de Universiteit Leiden daarin? Hoe pakken ze dat aan? Wat zijn de resultaten? Glenn van der Burg stelt samen met Tom Bos, directeur Online Academy, deze vragen aan Monique Oomens, hoofd Learning & Development bij de Universiteit Leiden.

#13 Bingelearning Met Ben Van Der Burg

23-7-2021

Samen met Ron Lemmens en Ben van der Burg, IT-ondernemer en oud-topschaatser gaat Tom Bos in gesprek over Bingelearning en de rol van technologie in leren van de toekomst. Benis is zelf een autodidact een echte leermachine, hij weet alles van technologie en spreekt wekelijks met visionairs over diverse onderwerpen. Ben doet aan Bingelearning. Wat is Bingelearning? Waarom is dat voor hem belangrijk en hoe is dat ontstaan? Wat kunnen wij van zijn aanpak leren en wat kunnen wij dat zelf inzetten bij ons leren?

#12 Hoe organiseert Randstad een leven lang leren voor alle uitzendkrachten?

18-5-2021

Er is veel discussie over de positie van flexwerkers op de arbeidsmarkt. Een pijnpunt is de mogelijkheid voor ontwikkeling en opleiding van flexwerkers. Niet best voor de positie van flexwerkers, maar ook nadelig voor de match tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Randstad heeft daar een grote stap in gezet met het opleidingsprogramma: Randstad Boost met veel vakopleidingen voor hun kandidaten. Welke stap zet Randstand en waarom doet Randstad dat? Is de positie van flexwerkers structureel verbeterd? Samen met Dominique Hermans, Managing Director Randstad Nederland en Glenn van der Burg gaan we hierover in gesprek.

#11 Leven lang leren is de uitnodiging om slimmer te worden

19-4-2021

Een leven lang leren is van groot belang voor organisaties. Maar kun je daarmee volstaan? Is het belang zo overduidelijk dat je er geen visie op hoeft te hebben? Waarom is een visie op leren en ontwikkelen een must voor organisaties? Welk beleid leidt tot een lerende organisatie? Hoe zorg je bij collega’s voor de motivatie om te leren? Samen met Joseph Kessels, Emeritus Hoogleraar Human Resource Development en Glenn van der Burg gaan we hierover in gesprek.

#10 Minister Van Engelshoven we moeten in onderwijs meer kijken naar waar iemand wel goed in is

1-3-2021

Aan het begin van ons leven speelt onderwijs een zeer dominante rol. Daarna ligt de verantwoordelijkheid vooral bij het individu en voor een deel bij de werkgever – als je die hebt natuurlijk. Maar wij willen en moeten een leven lang leren. Welke rol zou de overheid daarin kunnen spelen? Samen met Ingrid van Engelshoven, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Glenn van der Burg gaan we hierover in gesprek.

#9 Online leren: zelfs rollenspellen kunnen digitaal

11-01-2021

Door de Coronacrisis is de wereld van leren en ontwikkelingen op z’n kop gezet. Opleidingsprogramma’s worden door veel bedrijven onder de loep genomen. Ook L&D, net als de rest van het leven op het moment, vindt online plaats. Wordt opleiden en ontwikkelen op afstand de nieuwe standaard? Welke voorwaarden zijn er voor online leren? Samen met Joost Bazelmans, Commercieel Directeur RMMBR en Glenn van der Burg gaan we hierover in gesprek.

#8 Leven Lang Leren Onontkoombaar

7-12-2020

We kunnen niet meer zonder een Leven Lang Leren. Niet alleen door de toenemende digitalisering, maar ok de afnemende levensduur van bedrijven. En een goede bijvangst is dat altijd maar blijven leren de mens gelukkiger maakt! Je komt niet vast te zitten in een bepaalde functie of rol en je hebt de mogelijkheid om ander werk te gaan doen. Samen met Nick van Dam, Hoogleraar Learning & Development aan Nyenrode gaan we hierover in gesprek.

#7 Hoe werd Achmea Academy de beste van Nederland

9-11-2020

Hoe zorg je dat je als corporate academy echt bijdrage levert aan het behalen van de strategische doelen van je organisatie? Samen met Roger Schoone en Joseph Kessels, gaan we hierover in gesprek.

#6 Leadership development should be less about the person and more about the team

5-10-2020

Hoe ziet een leven lang leren er voor leidinggevende uit? Hoe gaan ze aan de slag met hun eigen ontwikkeling in hun drukke agenda? Samen met Derek Bruce, Director Leadership Development bij Signify, gaan we hierover in gesprek.

#5 All you can learn bij UWV

21-9-2020

Als UWV medeweker kan je je leven lang leren: elke medewerker mag onbeperkt trainingen volgen, ongeacht de duur of de prijs. Hoe kom je tot zo’n concept? Wat zijn de resultaten? Welke waarde voegt dit toe? En ook, hoe organiseer je het? Samen met Rik Meijering, Manager Performance Development bij het UWV, gaan we hierover in gesprek.

#4 Leren Vanzelfsprekend In Een Start – Up Door Autonomie En Onzekerheid

14-7-2020

Welke rol spelen start-ups in de ontwikkeling van het leren in organisaties? Zorgen start-ups voor een verandering door hun frisse kijk op mens en technologie, of niet? En hoe zit het met leren en ontwikkelen binnen een start-up? Samen met Gerwald van den Oetelaar van Catchphrase gaan we hierover in gesprek.

#3 Gaming als leerstimulans: 85% speelt een game uit!

29-6-2020

Van het woord leren wordt niet iedereen enthousiast. Maar hoe zorg je ervoor dat mensen leren weer leuk gaan vinden? Een mogelijke oplossing is gaming: dit vindt bijna iedereen leuk. Het is niet voor niks een van de dingen die men veel in hun vrije tijd doet. Hoe kan je gaming toepassing in je organisatie om leren? Samen met Marcel Mens, Strategy Director bij AtHand gaan we in op deze vraag.

#2 Leren is een dans tussen motivatie en weerstand – Prof. Rick van Baaren

25-5-2020

In deze aflevering gaan we in gesprek met Prof. Rick van Baaren hoogleraar gedragsbeïnvloeding aan de Radboud Universiteit en oprichter van de Behavior Change Group. Samen met Glenn van der Burg hebben we het over een leven lang leren: makkelijker gezegd dan gedaan. Waarom is een leven lang leren lastig? En wat kun je er aan doen? Welke rol speelt iemand anders in jouw leerproces?

#1 Hoe ziet een digitale Leadership Journey er bij ING uit?

20-4-2020

In deze aflevering gaan we het gesprek aan met Jef Helmink, Global L&D expert bij ING en natuurlijk Glenn van der Burg over de impact van het thuiswerken en thuis leren. Wat werkt en er online en wat werkt er niet?

Online Academy bundelt krachten met SkillsTown

We zijn verheugd om aan te kondigen dat Online Academy een strategisch partnerschap is aangegaan met SkillsTown. Dankzij deze samenwerking bieden we een nog breder pakket aan leeroplossingen aan. Klik op de knop om naar de site van SkillsTown te gaan.

View the page Ga naar skillstown.nl