Word een pro in online lesgeven
Ook voor mensen die wel eens online les hebben gegeven zijn er een paar hele simpele tips die je les nog veel soepeler en/of beter kunnen maken. Daarom deze 4 tips om een echte pro te worden in online lesgeven.
1. Geen echo of ‘zingende’ microfoons meer
Wanneer iedereen tegelijk inlogt en het geluid aan zet, krijg je vaak een hoge toon die door ieders oren galmt. Dat komt omdat de microfoon van een bepaalde laptop, ook het geluid doorgeeft dat uit de speakers van diezelfde laptop komt. Zo gaat het geluid in een cirkeltje rondzingen. Om dit direct te voorkomen vraag je aan iedereen om zijn microfoon op ‘mute’ te zetten. Daarna vraag je ze om hem een voor een weer aan te zetten. Dan weet je direct bij wie het probleem zit. Je kan technisch lang onderzoeken waar het aan ligt, drivers updaten etc. maar je kan het jezelf ook gemakkelijker maken en diegene vragen even een koptelefoon of oortjes te gebruiken. Dan is het probleem direct verholpen.
2. Facebook face – zien dat een deelnemer de aandacht is verloren
Online ben je wat gemakkelijker afgeleid. Soms is het door Instagram, Facebook of een nieuwssite en soms gewoon door de kat die door de kamer loopt. Er is een heel eenvoudig trucje om met name die eerste in de gaten te houden. Zodra je groep allemaal ingelogd is en de camera aan heeft gezet kijk je goed naar alle gezichten. Je hoeft alleen maar op de kleur van het beeld en het gezicht te letten. Zie je vervolgens tijdens de les in je ooghoek die kleur verspringen? Dan weet je vrijwel zeker dat iemand afgeleid is en bijvoorbeeld een andere site aan het bekijken is. Het licht dat in het gezicht reflecteert kleurt altijd wat mee met wat er op het beeld te zien is. Krijgt iemand een flink blauw gezicht? Dan kan je eens vragen of diegene (per ongeluk J) op Facebook terecht gekomen is.
3. Inlog-slots
Ga je voor het eerst met een nieuwe groep aan de slag? Geef ze dan een inlog-slot. Spreek met elke deelnemer een tijd af waarop ze exact gaan inloggen en zorg dat er bijvoorbeeld 5 of 10 minuten tussen elke deelnemer in zit. Dat geeft je een fijne kans om iedereen even aan boord te halen en de apparatuur te testen met ze. Soms is het zelfs handiger om het een dag vooraf even te doen. Dan zijn de deelnemers elk met 10 min klaar, heb je iedereen alvast persoonlijk even gezien en kan jij in één of twee uurtjes de gehele groep voorbereiden
4. De pijnpunten aflezen
Klassikaal is het vaak eenvoudig om aan iemands gezicht af te lezen of ze bijvoorbeeld diep aan het nadenken zijn. Of dat je een gevoelige snaar hebt geraakt met een opmerking in een training. Online is dat vaak wat meer zoeken, maar hier zijn ook zeker manieren voor. Denk bijvoorbeeld aan een schrijfopdracht. In de meeste videochat tools kun je een gezamenlijk notitieblok openen waarin je tegelijk kan schrijven. Heb je dat niet dan kan het ook gewoon met Google Docs of Microsoft Word 365. Laat een schrijfopdracht op die plek maken en let goed op. Je ziet dan iemand live typen. En anders dan dat iemand notities maakt op een blok, kun je nu ook goed zien wanneer iemand bepaalde tekst weer weghaalt of een poosje twijfelt over het juiste woord. Dat zijn de punten om even op door te vragen.