Wat verandert er op het gebied van (online) leren? 4 trends

Leren is van alle tijden. Maar maatschappelijke veranderingen en technologische vooruitgang maken bijleren niet alleen noodzakelijker dan ooit: ze maken het ook leuker en makkelijker. Wat zijn de laatste trends op het gebied van (online) leren, en hoe groot is de kans dat jij en je werknemers hier binnenkort mee aan de slag gaan?

Trend 1: Artificial Intelligence

De komende jaren zullen we veel zien van Artificial Intelligence en dan voornamelijk van het onderdeel Machine Learning. Wat is dat ook alweer? Een korte opfrisser: de traditionele vorm van Machine Learning – Supervised Machine Learning of SML – is te vergelijken met een kind dat leert onder toezicht van zijn of haar ouders. Met – letterlijk – vallen en opstaan – leert het kind lopen, taal en andere vaardigheden.

Het grote verschil is dat SML zich niet gedraagt als één kind, maar als duizenden kinderen tegelijkertijd, omdat de SML-leerprogramma’s door veel mensen tegelijkertijd worden gebruikt. Hierdoor krijgen deze programma veel informatie en ondersteuning die hen helpt om zich te ontwikkelen. Dat is dan ook direct weer een nadeel voor SML bij hele specifieke onderwerpen of leeroplossingen: omdat die door minder mensen worden gebruikt, zullen deze programma’s niet zo snel slimmer worden.

Op dit moment wordt ML vooral nog gebruikt bij pilots en eenvoudige invullingen, zoals aanbevelingen in webshops. Maar we verwachten veel groei, en dan voornamelijk bij gepersonaliseerd leren. Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar hoe meer mensen leerprogramma’s gebruiken, hoe beter leerprogramma’s op jou afgestemde content en begeleiding leveren. Het leerprogramma herkent bij jou bepaalde patronen die het ook zag bij eerdere gebruikers, en kan daardoor beter voorspellen wat jij nodig hebt in je learning journey.

Trend 2: microlearning

Een andere groeiende trend is microlearning. In een korte training leer je alleen wat echt noodzakelijk is om te weten over een bepaald onderwerp. Alle overbodige content is weggehaald, en de content die wordt aangeboden komt precies op de juiste manier en precies wanneer de medewerker het nodig heeft. Ofwel: je leert ‘just enough’ en ‘just in time’.

Het grote voordeel van microlearning is dat je snel kunt bijsturen. Als wat je leert toch niet interessant is of als het niveau te hoog is, dan kun je ook weer een andere ‘learning bite’ uitzoeken. Je weet snel waar je aan toe bent. Het nadeel van microlearning is dat het alleen werkt bij afgebakende onderwerpen, en minder goed bij grotere thema’s waarbij samenhang en doelstellingen belangrijk is.

De komende jaren wordt meer onderzoek gedaan naar de effectiviteit en de juiste inzet van microlearning. Wanneer kun je het het best gebruiken, en wanneer beter niet? Zodra hier meer duidelijkheid over is, hopen we dat microlearning een vaste plek krijgt in het leerlandschap van organisaties.

Trend 3: Immersive Learning

Onder Immersive Learning worden verschillende leervormen geschaard: met name Augmented Reality en Virtual Reality. Hierbij wordt een totale leerbeleving gecreëerd die verschillende zintuigen aanspreekt.

Virtual Reality staat jaar na jaar aan de top van de e-learningtrends waarvan een doorbraak verwacht wordt. Toch blijft die uit. Wij verwachten zelf dat er nooit een grote doorbraak komt, maar dat het langzaam maar zeker een vaste plaats inneemt in de e-learning én de maatschappij.

Na veel demonstraties en pilots zien we dan ook serieuze cases op de markt verschijnen, vooral bij beroepen waarbij oefenen in de praktijk lastig is. Denk bijvoorbeeld aan het trainen van piloten of inspecteurs. Vroeger werden hiervoor dure simulatoren gebouwd, maar inmiddels worden die steeds vaker vervangen door VR- en AR-oplossingen.

Hier ligt nog wel een uitdaging: het verbeteren van de instrumenten. Op dit moment werk je vaak nog met een soort controllers, maar in de toekomst zou het enkel met je handen moeten kunnen, of met de specifieke tools die bij het beroep horen (bijvoorbeeld in stuurknuppel in een vliegtuig).

Trend 4: Learning on demand

Naast veel technischere innovaties is er nog een trend in onderwijsland: namelijk de manier waarop opleidingen worden afgenomen. Zo zie je dat bedrijven steeds meer werken met abonnementsmodellen. Dat scheelt in onderhoudskosten en houdt vaak in dat medewerkers onbeperkt gebruik kunnen maken van de leermogelijkheden.

Bij online leren zien we deze abonnementen al langer, maar bij klassikaal leren gaat het ook steeds vaker gebeuren. Dit betekent dat een leven lang leren veel eenvoudiger wordt voor medewerkers, en administratief makkelijker voor werkgevers.

Daarnaast betekent dit dat de rol van de Learning & Development-professional steeds belangrijker wordt. Want wanneer alles beschikbaar is, wat kies je dan? En hoe zorg je ervoor dat werken en leren in balans blijven? De L&D-professional biedt duiding, duidelijkheid, coaching en begeleiding voor medewerkers, en moet het bestuur van de organisatie adviseren. Want iedereen weet dat leren noodzakelijk is, maar alleen leren faciliteren is niet genoeg: medewerkers moeten ook gefaciliteerd worden.

Leren voor jouw organisatie

Wil jij leren in je organisatie tot een succes maken? Neem dan contact op met Online Academy, hét online leerplatform voor organisaties. Wij gaan graag met je in gesprek over de toekomst van leren of over hoe Online Academy jouw organisatie verder helpt. Bel ons op 035 – 7 506 178, neem online contact met ons op, of vraag een trainingsoverzicht aan.

Online Academy bundelt krachten met SkillsTown

We zijn verheugd om aan te kondigen dat Online Academy een strategisch partnerschap is aangegaan met SkillsTown. Dankzij deze samenwerking bieden we een nog breder pakket aan leeroplossingen aan. Klik op de knop om naar de site van SkillsTown te gaan.

View the page Ga naar skillstown.nl