Leren in 10 minuten per dag

Een cursus volgen op het werk. Het klinkt mooi en uitdagend – maar misschien heb je er geen tijd voor. Goed nieuws: die tijd heb je ook niet nodig. Want je kunt al flinke progressie boeken met 5 tot 10 minuten leren per dag.

Jaren geleden besloot Tom Bos zich te verdiepen in de kunst van het programmeren. “In die tijd werkte ik veel met programmeurs, en ik merkte dat ik hun taal niet sprak. Dus begon ik trainingen te volgen op YouTube – maar die waren veel te ongestructureerd. En bovendien, als ik dan de tijd had gevonden om een paar uur achter elkaar te studeren, zette dat niet veel zoden aan de dijk. Het was opvallend hoe weinig ik de volgende dag nog wist.”

Tegenwoordig is Bos directeur van Online Academy, en deze scale-up richt zich precies op het probleem waar hij destijds mee worstelde. “Ik kwam op het idee toen ik een cursus tegenkwam die de leerstof opdeelde in behapbare brokken van ongeveer een half uur. Ik merkte dat ik daar veel meer van onthield, en dus heb ik dat idee samen met enkele collega’s nog wat verder uitgewerkt. En zo kwamen we op ons concept: een platform van opleidingen die allemaal een maand in beslag nemen. En in die maand besteed je maar heel weinig tijd aan het leren: zo’n 5 tot 10 minuten per dag.”

Onderzoek

Maar juist dat leren in korte periodes is heel effectief. Kijk naar een studie van de Journal of Neuroscience uit 2018. Onderzoekers verdeelden een aantal vrijwilligers in twee groepen en beide groepen kregen een leertaak, een leertaak waarbij het ging om ordinair stampen. De deelnemers kregen plaatjes te zien met het woord ‘ja’ of ‘nee’. Vervolgens moesten ze onthouden welk plaatje gekoppeld was aan een ‘ja’ en welk aan een ‘nee’. Het verschil tussen beide groepen bestond uit de leerstrategie. De ene groep leerde alles in een paar uur achter elkaar, de andere in korte sessies met langere tussenpozen.
De uitkomst was opvallend. Direct na afloop van het experiment zagen de onderzoekers geen verschil. Beide groepen hadden ongeveer evenveel ‘ja’s’ of ‘nee’s’ onthouden. Maar drie weken later werden alle deelnemers nog een keer getest. En toen scoorde het zogeheten spaced learning duidelijk beter.

Aandacht

Logisch, zegt Bos. Als jij al je leeruren propt in één zondagavond, zal je aandacht al snel verslappen – en juist die aandacht is tijdens het leren essentieel. Maar diezelfde aandacht vasthouden gedurende 5 of 10 minuten, dat gaat wel lukken. Dat pleit dus voor het spaced learning, maar dat is niet alles. Want net zo belangrijk zijn de periodes tussen de leersessies: daarin is het juist belangrijk om de leerstof geen aandacht te geven.”

“Als je iets leert, creëert dat in je hersenen nieuwe neurale verbindingen, een soort hazenpad. Dat hazenpad moet worden omgezet in een brede snelweg”

Dat laatste is volgens Bos essentieel om de kennis te verankeren. ”Je moet weten, als je iets leert, creëert dat in je hersenen nieuwe neurale verbindingen, een soort hazenpad. Dat hazenpad moet worden omgezet in een brede snelweg. De kennis wordt dan overgebracht van het kortetermijn- naar het langetermijngeheugen. En dat gaat stukken effectiever door veel te herhalen, maar ook door veel rustpauzes te nemen waarin je even niks doet.”

Resultaten

Maar een maand lang iedere werkdag 10 minuten per dag leren – dat komt neer op een totale leertijd van ongeveer 3 uur. Is dat genoeg om de stof goed onder de knie te krijgen? “Natuurlijk verschilt dat per training”, zegt Bos. “Maar als je Spaans leert, ben je na afloop in staat om je op je werk verstaanbaar te maken, op een fatsoenlijk huis-tuin-en-keukenniveau. En als je kiest voor de training Java, kun je na die maand een eenvoudig programmaatje programmeren, bijvoorbeeld een taximeter. Natuurlijk, dat is allemaal vrij basaal, maar ons doel is het mensen te stimuleren om het niet bij die 3 uur te laten, om hun training op allerlei manieren voort te zetten.”

“Het is belangrijk om de informatie te laten beklijven. En dat beklijven vindt vooral plaats op de momenten waarop je even rust kunt nemen”

En dus ligt de vraag voor de hand: wat als ik een tandje bijzet, als ik per dag méér studeer dan die 10 minuten: wat als ik bijvoorbeeld drie van die sessies inplan, ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds? “Dat zou kunnen werken”, zegt Bos. “Maar alleen als je een rustig leven hebt, of net een paar weken vakantie heb opgenomen. Aan de andere kant: als je juist omkomt in de deadlines, is zoiets niet verstandig. Nogmaals, het is belangrijk om de informatie te laten beklijven. En dat beklijven vindt vooral plaats op de momenten waarop je even rust kunt nemen – en de meeste mensen krijgen die rust vooral ’s nachts.”

Gepersonaliseerd leren

Maar Bos benadrukt: de inzichten over leren liggen niet vast. Zo ziet hij zelf veel in het zogenoemde gepersonaliseerd leren. “Wij nemen wat dat betreft een voorbeeld aan Facebook. Dat heeft mensen opgedeeld in 28.000 categorieën: bijvoorbeeld timmermannen met een middeninkomen die houden van vrouwenvoetbal. Wij willen net zulke categorieën aanleggen, maar dan voor leertypen. Misschien leer jij beter met video, en ik met tekst. Misschien ben jij heel chaotisch en ik juist heel gestructureerd. En misschien heb jij aan 5 minuten leren per dag genoeg, terwijl ik meer gebaat ben bij 12 minuten. Als we dat weten, kunnen we onze training verder fijnslijpen. Dus dat gaan wij de komende jaren onderzoeken.”

Bron: https://www.pwnet.nl/personeelsmanagement/artikel/2019/07/leren-in-10-minuten-per-dag-10130599

Online Academy bundelt krachten met SkillsTown

We zijn verheugd om aan te kondigen dat Online Academy een strategisch partnerschap is aangegaan met SkillsTown. Dankzij deze samenwerking bieden we een nog breder pakket aan leeroplossingen aan. Klik op de knop om naar de site van SkillsTown te gaan.

View the page Ga naar skillstown.nl