Hoe zit het met de kwaliteit van online leren?

Onervarenheid met online leren

Even terug naar hoe het allemaal begon, vorig jaar maart. Mensen waren vooral in paniek en kozen in sommige gevallen voor de eerste de beste oplossing. Dan hadden ze tenminste íets. Het probleem van de onervarenheid met online leren was nog het duidelijkst zichtbaar binnen het reguliere onderwijs. Docenten aan de middelbare school die ineens, van de ene op de andere dag, moesten switchen naar online. Vaak via de Virtual Classroom.

Zo ging het in het bedrijfsleven. Bij grote en kleine organisaties die onervaren waren op het gebied van online leren. Voor zover ze niet met hun eigen oplossingen konden komen, gingen ze op zoek naar een leverancier voor online opleiden. Wie dan aan de inlopende kant zit, moet snel keuzes maken. Tijd om naar de kwaliteit te kijken was er kortom niet.

Enorme vraag, enorm aanbod

Na aanvankelijke terughoudendheid op de markt, begon de vraag naar online opleidingen de pan uit te rijzen. En op die enorme vraag, volgde in no time een enorm aanbod. Verschillende partijen ontdekten de markt voor online leren. Aan de ene kant zijn dat de IT-clubs die al e-learning diensten aanboden, aan de andere kant de meer traditionele opleiders. Tegelijkertijd gingen ook de sluizen open voor een zee van nieuwe instromers.

Balans tussen e-learning en didactiek

Van de nieuwe instromers kun je niet altijd de gewenste kwaliteit verwachten. Daar staat gelukkig wel tegenover dat veel grote opleiders al jaren succesvol bezig zijn met online leren, wat vooral didactisch een groot voordeel is. Virtueel onderwijs vraagt echter om veel aanpassingen.

Wat dat betreft kunnen de traditionele opleiders nog veel leren van de kleinere IT-bedrijven die e-learning aanbieden, omdat zij daar nu eenmaal de tools voor in huis hebben. Vaak gaat het hier om startups. Tech-bedrijven die zelf e-learning maken, aanvankelijk alleen voor hun eigen medewerkers, maar hun oplossingen vervolgens ook aan derden willen aanbieden. Daar kunnen grote opleiders hun voordeel mee doen. Tegelijkertijd kunnen tech-bedrijven weer leren van traditionele opleiders, waar het gaat om de didactiek.

Nu iedereen zich mengt in digitaal onderwijs, omdat het echt niet anders meer kan, kan het niet anders of didactiek en e-learning komt meer in balans. Die balans bepaalt de kwaliteit. Waar moet je dan op letten als je op zoek bent naar een online opleider? Drie tips:

  • Bekijk en/of bespreek hoeveel jaar ervaring de opleider heeft met online leren.
  • Vraag om een uitgewerkte visie op online leren.
  • Vraag om een korte demo of zelfs of je een proeftraining mag meedoen.
  • Vraag om (recente) referenties van anderen.

Contact met Online Academy

Wil je weten hoe Online Academy jouw organisatie en medewerkers kan helpen met online leren? Stuur ons een e-mail via info@onlineacademy.nl of bel ons op 035 – 7 506 178. Of plan meteen een (online) afspraak met ons in. Wij vertellen je graag meer.

Online Academy bundelt krachten met SkillsTown

We zijn verheugd om aan te kondigen dat Online Academy een strategisch partnerschap is aangegaan met SkillsTown. Dankzij deze samenwerking bieden we een nog breder pakket aan leeroplossingen aan. Klik op de knop om naar de site van SkillsTown te gaan.

View the page Ga naar skillstown.nl