De wondere wereld van digitale toegankelijkheid

Inclusie lijkt populairder dan ooit, maar eigenlijk is dat te zot voor woorden. Inclusie is namelijk altijd belangrijk geweest en zal dat nooit niet zijn. Toch gaat de term inclusie veel verder dan het beeld dat jij daar misschien van hebt. Heb je bijvoorbeeld ooit stilgestaan bij hoe mensen met een lichamelijke beperking online navigeren?

Martijn Halekor, onze eigen Front End Web Developer, legt het belang van inclusie uit aan de hand van het ontwerpproces achter WCAG (Web Content Accessibility Guidelines, ofwel Richtlijnen voor de Toegankelijkheid van Webcontent). We stellen hem even voor.

“Ik ben verantwoordelijk voor het visuele en interactieve ontwerp van de user interface. Denk hierbij aan knoppen, schuifjes en invoervelden. Je kunt mijn werk zien als de schakel tussen de eindgebruiker en het systeem aan de achterkant,” legt Martijn uit. “Binnen mijn vakgebied is de WCAG helaas een onderschoven kindje. Zonde, want met relatief weinig moeite kan je veel meer mensen bedienen met je digitale product.”

Wat? Even terug. Om het ook voor de IT-leken onder ons begrijpelijk te houden, geeft hij een sprekend voorbeeld. Denk aan een groot treinstation, ergens in het land. Dat station biedt oplossingen voor bijvoorbeeld blinden, doven en rolstoelgebruikers. Het komt er in de kern op neer dat websites en applicaties ook rekening moeten houden met een scala aan eventuele beperkingen, van welke aard dan ook.

De 4 principes

De WCAG-richtlijnen kun je samenvatten in vier principes die, erg inclusief, met elkaar moeten samenwerken om tot een waardig resultaat te komen. Je website moet waarneembaar zijn voor onder andere (kleuren)blinden/slechtzienden, doven/slechthorenden en mensen met epilepsie. Denk hierbij aan kleurgebruik, alternatieve teksten bij visuele media voor voorleessoftware en het beperken van flitsende animaties.

Een bedienbare website houdt in dat een website ook toegankelijk moet zijn via bijvoorbeeld alleen het toetsenbord. “Ik werk zelf heel graag met het toetsenbord, maar soms zijn websites hier niet voor geoptimaliseerd. Trek je muis er maar eens uit en probeer een dag lang alles op je computer te bedienen met slechts het toetsenbord. Dan kom je er snel achter hoe frustrerend het kan zijn voor iemand die géén keuze heeft.”

Het principe begrijpelijkheid slaat met name op het schrijven van teksten, het correct labelen van invoervelden en de juiste markering van de taal van een website. “Stel je eens voor dat een Engelse tekst wordt opgelezen door Louis van Gaal. Precies, dan weet niemand meer waar het over gaat!”

De robuustheid van een website kleurt een wat technischer verhaal, maar het komt erop neer dat de site foutloze programmatuur bevat en maximale compatibiliteit nastreeft met huidige en toekomstige browsers. Essentiële content en functionaliteit moeten toegankelijk blijven, ongeacht device of bedieningsmethode.

Misvatting

De allergrootste misvatting rondom WCAG-richtlijnen, is dat mensen denken dat het alleen nodig is voor mensen met een beperking en dus hooguit vijftien procent van je doelgroep erbij is gebaat. “Daarmee onderschat je het belang van deze ontwerpprincipes, want voldoen aan deze richtlijnen biedt voordelen voor iedere eindgebruiker én maakt jouw product toegankelijker voor, je raadt het al, iedereen.”

Zie het voorbeeld hieronder. Voldoende contrast in kleurgebruik is noodzakelijk voor iedere gebruiker.

Online Academy bundelt krachten met SkillsTown

We zijn verheugd om aan te kondigen dat Online Academy een strategisch partnerschap is aangegaan met SkillsTown. Dankzij deze samenwerking bieden we een nog breder pakket aan leeroplossingen aan. Klik op de knop om naar de site van SkillsTown te gaan.

View the page Ga naar skillstown.nl