Leren in 10 minuten per dag: waarom het werkt

Bij Online Academy volg je dagelijks een trainingsblok van 10 minuten. Na een paar weken heb je op deze manier een hele training afgerond. Hier hebben we niet zomaar voor gekozen: onderzoek wijst namelijk uit dat dit de beste manier is om efficiënt te leren. Benieuwd wat de voordelen zijn van kort leren ten opzichte van urenlang achter elkaar blokken?

Waarom 10 minuten per dag genoeg is om te leren

Je hebt meer aandacht voor wat je leert

Als je de leerstof opbreekt in kleine onderdelen, kun je je beter focussen op de onderdelen die je leert. Hoe meer leerstof je in één keer in je hoofd probeert te krijgen, hoe groter de kans dat je het overzicht kwijtraakt en dingen gaat vergeten. Je brein kan de grote hoeveelheid informatie dan niet aan. Een ander probleem van veel tegelijk willen, is dat je gehaaster gaat leren. Leer je maar een beetje, dan heb je meer aandacht voor de leerstof.

Je behoudt je concentratievermogen

Onze concentratieboog bestaat heus wel, maar bijzonder lang is hij niet. Onderzoek wijst keer op keer uit dat we snel onze aandacht verliezen. In een onderzoek gepubliceerd in NeuroLeadership Journal wordt omschreven dat we maximaal 20 minuten volledig gefocust kunnen blijven. Als je leert in blokken van 10 minuten, hoef je je dus niet in te spannen om je concentratie te behouden. Je focust je volledig op wat je moet leren. Je leertijd is dus altijd goed besteed.

Je slaapt er een nachtje over

Uit onderzoek blijkt ook dat slaap je helpt om te verwerken wat je hebt geleerd. Het eerdergenoemde onderzoek in NeuroLeadership Journal beschrijft dat het leren verspreiden over verschillende momenten op de dag al helpt, maar dat een nacht slaap tussendoor pas écht het verschil maakt. Als je iedere dag even 10 minuten bezig bent met de leerstof, dan slaap je er iedere nacht weer opnieuw over. Zo maak je optimaal gebruik van je hersencapaciteit.

10 minuten heb je altijd wel

Een totaal ander, maar niet onbelangrijk voordeel van dagelijks 10 minuten leren: het kost je niet zoveel tijd. Tegenwoordig zijn we allemaal erg druk: zowel op ons werk als daarbuiten. Daarom is het vaak lastig om een paar uur vrij te maken om met de lesstof aan de slag te gaan. Maar 10 minuten per dag, dat heeft iedereen wel. Het mooie is dat dit nauwelijks effect heeft op de andere taken en bezigheden van de dag.

Een ander bijkomend voordeel: ook de kans dát je gaat leren wordt vergroot. Als je weet dat het lastig gaat worden om uren achter elkaar te studeren, zul je het eerder maar helemaal opgeven. Maar omdat 10 minuten wel lukt (en omdat je weet dat je na 10 minuten alweer met een voldaan gevoel mag stoppen), lukt het je veel beter om je ook daadwerkelijk tot leren te zetten.

Hoe we de 10 minuten-methode toepassen bij Online Academy

Online Academy is er volledig op ingericht om jou en je medewerkers zo efficiënt mogelijk te laten leren. Onze trainingen zijn opgedeeld in slechts 10 minuten per dag. Een volledige training duurt gemiddeld 3 tot 5 weken. Door een paar weken 10 minuten per dag te leren, gaat het leren relatief snel. De concentratie blijft tijdens het leren namelijk optimaal. Bovendien blijft de stof beter hangen, omdat je er verspreid over een langere periode mee bezig bent.

Je medewerkers kunnen de trainingen volgen waar en wanneer ze maar willen: in het openbaar vervoer op weg naar het werk, even tussen twee taken door, terwijl ze wachten op een collega of thuis op de bank. Doordat de trainingsblokjes in 10 minuten gedaan worden, wordt het makkelijker om de trainingen ook daadwerkelijk af te maken.

Online Academy-uitproberen?

Benieuwd wat Online Academy voor jouw organisatie kan betekenen? Maak online een vrijblijvende afspraak met een accountmanager voor een demo en om jullie mogelijkheden te bespreken. Of vraag het trainingsoverzicht aan of neem direct contact met ons op: we vertellen je graag meer!

Bron

Josh Davis, Maite Balda, David Rock, Paul McGinniss and Lila Davachi. The Science of Making Learning Stick: An Update to the AGES Model. NeuroLeadership Journal, volume 5, august 2014.

Online Academy bundelt krachten met SkillsTown

We zijn verheugd om aan te kondigen dat Online Academy een strategisch partnerschap is aangegaan met SkillsTown. Dankzij deze samenwerking bieden we een nog breder pakket aan leeroplossingen aan. Klik op de knop om naar de site van SkillsTown te gaan.

View the page Ga naar skillstown.nl