Professionaliseren: wat zijn de uitdagingen binnen het onderwijs?

Professionalisering van het onderwijspersoneel staat hoog op de agenda van scholen. Dat dit belangrijk is, weet iedereen intussen wel. Maar tegenover welke uitdagingen zien scholen zich daarbij gesteld? In onze gesprekken met schoolbesturen (VO, PO en MBO) signaleren we een aantal specifieke uitdagingen voor zowel de docenten als de school.

Docenten: effectieve en efficiënte doorontwikkeling

Een eerste uitdaging: na hun initiële opleiding, willen leerkrachten graag alle snelle veranderingen binnen hun vak blijven bijbenen. Denk daarbij aan de transitie naar online onderwijs, zoals we die nu meemaken, maar bijvoorbeeld ook aan de implementatie van nieuwe lesmethodieken. Wat we ook vaak horen, is dat net afgestudeerde leraren nog wel aanvullende scholing en begeleiding kunnen gebruiken. De overgang van in de klas zitten naar voor de klas staan, ervaren zij namelijk vaak als groot. Een professionaliseringsaanbod is wat docenten betreft dus zeker welkom.

Scholen laten ons echter ook maar al te vaak weten dat het bestaande aanbod niet goed aansluit op de behoeften van de docenten. Klassikaal doorleren kost te veel tijd, docenten zijn dan simpelweg te vaak en te lang afwezig. Terwijl ze juist nu zo hard nodig zijn voor hun eigen klas.

Scholen: aantoonbare kwaliteitsverbetering

De tweede uitdaging met betrekking tot de professionalisering komt van de scholen zelf. Als school moet je richting de onderwijsinspectie kunnen aantonen dat je ook echt gericht werkt aan die kwaliteitsverbetering. Dat wil je natuurlijk zo eenvoudig mogelijk kunnen manier doen. Maar in de praktijk blijkt dat knap lastig. Veel schoolbesturen vinden het een uitdaging om het professionaliseringsbeleid zo op te zetten dat de verbeterslagen die gedurende het jaar worden gemaakt aantoonbaar worden voor de inspectie.

Onze professionaliseringsoplossing: aantoonbaar effectief én efficiënt

Als professionaliseringspartner van de Alliantie voor Onderwijs, een nieuw samenwerkingsverband tussen toonaangevende partijen, hebben wij natuurlijk nagedacht over de vraag: hoe kunnen wij scholen nu het beste helpen bij het aangaan van deze uitdagingen. In nauwe samenwerking met e-Loo, de grootste specialist in digitale onderwijstools (DOS, BOOT, SET), hebben we daar een antwoord op gevonden: een schoolabonnement op Online Academy.

Uitgaande van deze concrete vraag van het onderwijs naar effectieve, efficiënte en aantoonbare aanpak van professionalisering, hebben wij, als partner binnen de Alliantie voor Onderwijs, professionaliseringsoplossing ontwikkeld die aantoonbaar effectief en efficiënt is. Deze oplossing bestaat uit een schoolabonnent op Online Academy.

Maakt niet uit hoeveel mensen er op jouw school of scholengemeenschap werken, met dit ene abonnement krijgen zij allemaal onbeperkt toegang tot ons digitale platform. Hier vinden zij een zeer ruim 100 online modules waarmee zich kunnen blijven ontwikkelen binnen de specifieke normen van de onderwijsinspectie. Elke module is namelijk gekoppeld aan digitale kwaliteitsverantwoording van e-LOO, waar veel scholen al mee werken. Dat is wat je noemt: aantoonbaar efficiënt en effectief.

Benieuwd naar meer?

Ben je nieuwsgierig naar het schoolabonnement van Online Academy, download dan de brochure. Wil je meer weten over onze professionaliseringsoplossing binnen de Alliantie voor Onderwijs? Download dan de brochure. Ben je benieuwd wat onze professionaliseringsoplossing voor het onderwijs kan betekenen voor jouw school of scholengemeenschap? Maak dan een afspraak met ons via 035 750 6178 of info@onlineacademy.nl. We komen graag vrijblijvend bij je langs.

Online Academy bundelt krachten met SkillsTown

We zijn verheugd om aan te kondigen dat Online Academy een strategisch partnerschap is aangegaan met SkillsTown. Dankzij deze samenwerking bieden we een nog breder pakket aan leeroplossingen aan. Klik op de knop om naar de site van SkillsTown te gaan.

View the page Ga naar skillstown.nl