Opleidingsbudget binnen je organisatie: hoe benut je het zo goed mogelijk?

Heeft jouw organisatie al een opleidingsbudget? Dit is een budget dat speciaal is gereserveerd voor de ontwikkeling van medewerkers. Veel organisaties stellen hier jaarlijks een bepaald bedrag voor beschikbaar. Zo kunnen je medewerkers opleidingen en trainingen volgen op kosten van de organisatie. Klinkt ideaal, maar toch blijft vaak een groot deel van het opleidingsbudget liggen.

Hoe kun je het opleidingsbudget inzetten?

Er zijn meerdere manieren waarop je medewerkers kunnen profiteren van je opleidingsbudget. Denk aan:

  • Medewerkers kunnen individueel opleidingen of trainingen kiezen die bij hen passen. Bijvoorbeeld een vakgerichte opleiding of juist een training die is gericht op soft skills. Je medewerkers kunnen het gebruiken om beter te worden in hun werk of misschien wel om promotie te maken. Vaak zijn deze trainingen en opleidingen klassikaal, maar sommige langere opleidingen worden ook via e-Learning aangeboden.
  • Wil je dat een groep medewerkers (zoals een team of afdeling) een bepaalde opleiding volgt? Dan kun je natuurlijk ook incompany-opleidingen inkopen. Zo kunnen meerdere medewerkers samen leren. Dit is vaak voordeliger dan wanneer je iedereen individueel naar een opleiding stuurt. Bovendien kun je hierdoor vaak kiezen voor maatwerk: de opleiding wordt dan afgestemd op jouw organisatie.
  • Met een e-Learningplatform (zoals Online Academy) geef je je medewerkers de kans om online te leren. Medewerkers kunnen hierdoor zelf kiezen wat, waar en wanneer ze willen leren.

Waarom het opleidingsbudget vaak ongebruikt blijft

Het opleidingsbudget is een mooi initiatief, maar in de praktijk wordt het lang niet altijd opgebruikt. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is dat medewerkers niet op de hoogte zijn van dat er geld opzij is gezet voor hun ontwikkeling en hierdoor terughoudend zijn bij het informeren naar de mogelijkheden.

Daarnaast zien we dat veel organisaties geen opleidingsplan hebben en er hierdoor soms weinig initiatief komt vanuit de organisatie. Ten slotte is daar dan nog het capaciteitsgebrek: bij veel organisaties zijn maar net genoeg medewerkers om al het werk dat er ligt te doen. Iemand onder werktijd laten leren is vaak niet mogelijk, omdat niemand een dag per week gemist kan worden.

Online Academy in je opleidingsbudget

Wil je jouw opleidingsbudget optimaal besteden? Besteed dan een deel van het budget aan Online Academy! Met Online Academy kan namelijk iedere medewerker onbeperkt leren. Je medewerkers hoeven niet eerst goedkeuring te vragen en kunnen dus meteen aan de slag. Dit maakt beginnen met een training heel laagdrempelig en zo blijven de studiekosten voor jouw organisatie beperkt.

Een ander voordeel is de werkwijze van Online Academy: in plaats van dat je hele dagen niet op je werk kunt komen, volg je een training een paar weken lang ongeveer 10 minuten per dag. En dat kan overal: op kantoor achter de computer, op je telefoon in de bus of op de tablet in de woonkamer. Een dag of zelfs een paar uur vrijmaken om te leren is lastig: maar 10 minuten per dag heeft iedereen wel. Zo kunnen je medewerkers efficiënt leren, zonder dat je capaciteit verliest.

Kennismaken met Online Academy

Bij Online Academy helpen we je graag om je opleidingsbudget zo goed mogelijk te besteden. Je kunt op verschillende manieren contact met ons opnemen. Plan bijvoorbeeld een kennismakingsgesprek in of bel ons op 035 – 7 506 178. We denken graag met je mee! Of bekijk ons trainingsaanbod.

Online Academy bundelt krachten met SkillsTown

We zijn verheugd om aan te kondigen dat Online Academy een strategisch partnerschap is aangegaan met SkillsTown. Dankzij deze samenwerking bieden we een nog breder pakket aan leeroplossingen aan. Klik op de knop om naar de site van SkillsTown te gaan.

View the page Ga naar skillstown.nl