Leer alles wat je wilt met een growth mindset

Hebben jij en je medewerkers een ‘fixed mindset’ of een ‘growth mindset’? De manier waarop je denkt, heeft veel invloed op het leervermogen. Denk dus goed na over de manier waarop je praat over leren en prestaties, zelfs als je denkt dat je slechts een onschuldig compliment geeft.

Het verschil tussen fixed en growth

Kort gezegd: als je een fixed mindset hebt, geloof je dat jij ‘fixed’ bent en dat je niet meer kunt veranderen. ‘Dat heb ik gewoon niet in me’ of ‘Daar ben ik van nature goed in’ zijn fixed gedachten. Als je een growth mindset heb, zie je jezelf niet als ‘af’, maar als iemand die in verandering is. ‘Ik kan het nóg niet, maar ik kan het wel leren’ is een voorbeeld van de growth mindset.

De mindset zit dus voor een groot deel in de woorden die je gebruikt voor jezelf en voor anderen. Daarom is het ook zo belangrijk om op te letten hoe je jezelf en anderen motiveert: welke woorden gebruik je hiervoor?

Onderzoek naar complimenten

Dit concept is geïntroduceerd door Carol Dweck, professor bij Stanford University. Dweck ontdekte dat als je kinderen aanspreekt vanuit de fixed mindset, ze anders reageren dan wanneer je ze aanspreekt vanuit de growth mindset.

In haar onderzoek werden sommige kinderen na een lastige puzzel aangesproken vanuit de fixed mindset. Onderzoekers vertelden de kinderen dan dat ze heel slim waren. ‘Slim zijn’ is iets dat je bent of niet bent: je hebt er weinig invloed op. Anderen werd aangesproken vanuit een ‘growth mindset’: onderzoekers vertelden ze dat ze heel hard hadden gewerkt. Hard werken is iets waar je wél voor kunt kiezen.

Uitdagingen opzoeken

Wat bleek? De kinderen die werden aangesproken als harde werkers, gingen vol zelfvertrouwen aan de slag met de volgende puzzels. Of die nou zouden lukken of niet: hard werken hadden ze gedaan, en hard werken konden ze opnieuw.

De kinderen tegen wie werd gezegd dat ze slim waren, gingen daarentegen risicomijdend gedrag vertonen. Bij een volgende opdracht kozen ze minder lastige puzzels. Dit zou komen doordat ze niet het risico wilden lopen dat de volgende puzzel niet zou lukken: alles om maar niet dom over te komen…

Welke mindset gebruik jij in je organisatie?

En, welke mindset gebruik jij over leren? Als HR-medewerker of leidinggevende is het extra belangrijk om je hier bewust van te zijn als je tegen je medewerkers praat. Ook je medewerkers profiteren ervan als jij ze complimenteert met iets waar ze zelf invloed op hebben. Complimenten als “Wat heb je dit grondig aangepakt” of “Je bent goed bezig” zijn daarom effectiever dan “Jij kan ook alles” of “Jij bent een natuurtalent”. En als je feedback geeft, kun je beter zeggen dat iemand zich op een bepaald punt nog verder kan ontwikkelen dan dat hij ergens heel slecht in is.

Hoe wij de growth mindset toepassen bij Online Academy

Bij Online Academy zijn we zo overtuigd van het belang van de growth mindset, dat we ervoor zorgen dat we er continu gebruik van maken. Natuurlijk heeft iedereen andere interesses en talenten, maar wij geloven dat je alles kunt leren wat je maar wilt – als je het maar wilt. Daarom verwerken we de growth mindset subtiel in onze teksten, opdrachten en vragen, zodat je wordt uitgedaagd om je te blijven ontwikkelen en verder te blijven leren. Wil je meer weten over hoe we dit doen? Bel ons dan op 035 – 7 506 178 of stel je vraag op de website. Wij vertellen je graag meer.

Bij Online Academy volgen jij en je medewerkers onbeperkt online trainingen – waar en wanneer jullie maar willen. In slechts 10 minuten per dag leer je over allerlei onderwerpen: van coderen tot assertiviteit tot Excel. Maakt jouw organisatie nog geen gebruik van Online Academy? Probeer het dan een maand gratis. Of neem contact met ons op via 035 – 7 506 178 of via onze website.

Online Academy bundelt krachten met SkillsTown

We zijn verheugd om aan te kondigen dat Online Academy een strategisch partnerschap is aangegaan met SkillsTown. Dankzij deze samenwerking bieden we een nog breder pakket aan leeroplossingen aan. Klik op de knop om naar de site van SkillsTown te gaan.

View the page Ga naar skillstown.nl