Hoe motiveer je medewerkers om te blijven leren?

Wie arbeidsmarktfit wil blijven, leert door: zijn of haar hele leven lang. Maar hoe motiveer je je medewerkers om te blijven leren? 4 tips.

Schep duidelijkheid

Het heeft weinig zin om tegen je medewerkers te zeggen dat ze zichzelf moeten ontwikkelen. Velen hebben namelijk geen idee waar ze zouden moeten beginnen. Mogen ze een opleiding doen? Maar waar dan? En is het dan binnen of buiten werktijd? Moet het aansluiten op de huidige functie? En wie betaalt dat dan? Door duidelijk te maken (en misschien alvast wat opties en voorbeelden te geven) hebben je medewerkers een veel beter beeld bij wat hun mogelijkheden zijn, en maak je ze alvast enthousiast.

Maak het doel duidelijk

Jij bent ervan overtuigd dat een opleiding je medewerkers verder helpt, maar zijn ze dat zelf ook? Lang niet alle medewerkers zijn op de hoogte van het belang van leren en duurzaam inzetbaar blijven. Maak daarom duidelijk waarom jouw organisatie een lerende organisatie is, maar gooi het ook op het persoonlijk gewin voor je medewerkers. Wat halen zíj uit een opleiding – afgezien van dat zij inzetbaar blijven? Een promotie, meer salaris, meer zelfvertrouwen in hun werk? Zorg ervoor dat zij het doel voor zich kunnen zien.

Zet de wensen van je medewerker centraal

Iemand die intrinsiek gemotiveerd is, haalt het meest uit zijn of haar leeractiviteiten. Als je wilt dat je medewerkers gaan leren, kijken dan eerst naar wat ze zélf willen. Vraag hen naar hun doelen, wensen en ambities. Veel medewerkers kunnen dit niet zo een twee drie opnoemen, maar jullie kunnen het wel samen achterhalen.

Onderzoek welke vorm bij hem of haar past

Kijk hierbij niet alleen naar wát een medewerker wil bereiken en wat voor opleiding hierbij past, maar ook naar de vorm van de opleiding. Voor sommige medewerkers is een klassikale opleiding (misschien zelfs onder werktijd) de beste manier om geïnspireerd te raken en nieuwe kennis op te doen. Of misschien wil je medewerker veel liever thuis leren via e-learning. Misschien wil iemand een korte en intensieve opleiding, misschien smeert iemand het liever uit. Dat vooraf bepalen is een belangrijke factor in het slagen van het leerproces.

Onbeperkt leren met Online Academy

Bij Online Academy volgen jouw medewerkers onbeperkt online trainingen. Hierdoor doen ze leerervaringen op en krijgen ze nieuwe vaardigheden onder de knie. En omdat onze trainingen slechts 10 minuten per dag duren, zijn ze makkelijk te volgen naast een drukke baan.

Contact met Online Academy

Wil je meer weten over hoe Online Academy jouw organisatie kan helpen op het gebied van leren en employability? Stuur ons een e-mail via info@onlineacademy.nl of bel ons op 035 – 7 506 178. Of plan meteen een (online) afspraak met ons in. Wij vertellen je graag meer.

Online Academy bundelt krachten met SkillsTown

We zijn verheugd om aan te kondigen dat Online Academy een strategisch partnerschap is aangegaan met SkillsTown. Dankzij deze samenwerking bieden we een nog breder pakket aan leeroplossingen aan. Klik op de knop om naar de site van SkillsTown te gaan.

View the page Ga naar skillstown.nl