Hoe je nu al aan employability kunt werken

De coronacrisis zal blijvende invloed hebben op onze samenleving en organisaties. Hoe zorg je er nu al voor dat jouw organisatie alvast klaar is voor de toekomst? Met het vergroten van de employability van je medewerkers maak je het verschil.

Waarom employability belangrijker is dan ooit

Employability betekent dat medewerkers aan de slag kunnen, nu én straks. Ze hebben voldoende kennis, motivatie en energie om aan het werk te gaan. Ten eerste in hun huidige functie, maar het is ook belangrijk dat zij de flexibiliteit hebben om breed te worden ingezet.

Dit was de laatste jaren al een belangrijk thema. De arbeidsmarkt veranderde immers snel, mede door alle technologische ontwikkelingen. Maar door corona is dit onderwerp alleen maar dringender geworden. Denk bijvoorbeeld aan een medewerker wiens functie blijvend is veranderd door het werken op afstand. Of denk aan de medewerker wiens functie verdwijnt of aan zijn collega die een aantal taken uit die verdwijnende functie overneemt.

Van deze medewerkers vragen we veel flexibiliteit en aanpassingsvermogen. En dat is niet niets.

Waarom je dit nu al aan kunt pakken

Misschien kun je nog niet precies weten hoe je organisatie er volgend jaar uitziet, maar je kunt er wél op rekenen dat ook jouw organisatie te maken krijgt met veranderingen. Wat je ook doet, zorg er nu voor dat je medewerkers duurzaam inzetbaar zijn en blijven. Dit scheelt jou én hen veel problemen op het moment dat het nodig is.

Wat je nu al kunt doen

Een aantal dingen die je nu al kunt doen om de employability in je eigen organisatie te vergroten zijn:

Vergroot de doorstroom

Heb je een vacature openstaan, ga dan binnen je organisatie op zoek naar een geschikte kandidaat. Grote kans namelijk dat er wel iemand te vinden is die staat te springen om een nieuwe uitdaging en ook nog eens bij het functieprofiel past. Door deze persoon aan te nemen geef je het signaal dat doorstromen binnen de organisatie tot de mogelijkheden behoort. Collega’s zullen hierdoor eerder voor het idee open staan.

Geef meer verantwoordelijkheden

Medewerkers met meer verantwoordelijkheid voelen meer eigenaarschap over hun werk en carrière. Het helpt hen ook om problemen en kwesties in breder perspectief te zien en maakt hen bewust van andere aspecten van de organisatie. Bovendien zorgen meer verantwoordelijkheden voor meer succeservaringen en zo ook voor meer zelfvertrouwen.

Laat je medewerkers breder kijken

Vraag je medewerkers ook regelmatig wat zíj nog zouden willen, kunnen en willen kunnen. Misschien blijkt een medewerker wel wensen te hebben die goed aansluiten bij je organisatiedoelen. In ieder geval stimuleer je je medewerkers om op een bredere manier naar werk en competenties te kijken.

Bied voldoende leer- en ontwikkelmogelijkheden

Leer- en ontwikkelmogelijkheden bieden heeft twee belangrijke voordelen: ten eerste doen je medewerkers natuurlijk waardevolle kennis en vaardigheden op. Deze nieuwe kennis en vaardigheden sluiten aan bij wat de arbeidsmarkt van nu vraagt en zetten ze in in hun werk.

Maar leer- en ontwikkelmogelijkheden bieden heeft ook een ander voordeel: namelijk dat je een leercultuur creëert in je organisatie. Je medewerkers gaan het ‘normaal’ vinden om zich te ontwikkelen. Hierdoor worden ze makkelijker inzetbaar in een andere functie. Misschien zijn ze nog niet direct thuis in hun rol, maar ze weten dat ze in staat zijn om er te komen.

Hierbij is het belangrijk dat je leer- en ontwikkelmogelijkheden breed aanbiedt. Zorg ervoor dat je medewerkers (online) trainingen en opleidingen kunnen volgen, maar spoor ook aan dat ze van elkaar leren en op andere manieren informeel kunnen leren. Zo ontwikkelen medewerkers zich zo veel mogelijk.

Contact met Online Academy

Wil je meer weten over hoe Online Academy jouw organisatie kan helpen op het gebied van employability? Stuur ons een e-mail via info@onlineacademy.nl of bel ons op 035 – 7 506 178. Of plan meteen een (online) afspraak met ons in. Wij vertellen je graag meer.

Online Academy bundelt krachten met SkillsTown

We zijn verheugd om aan te kondigen dat Online Academy een strategisch partnerschap is aangegaan met SkillsTown. Dankzij deze samenwerking bieden we een nog breder pakket aan leeroplossingen aan. Klik op de knop om naar de site van SkillsTown te gaan.

View the page Ga naar skillstown.nl