Hoe ga je een hoog verloop van personeel tegen?

Als manager of HR-professional steek je waarschijnlijk veel tijd en geld in het binnenhalen van nieuw personeel. Maar hoeveel aandacht besteed je eigenlijk aan het behouden van je huidige medewerkers? Veel bedrijven kampen met een te hoog personeelsverloop. Hoe ga je dit tegen?

Bedenk of jouw arbeidsvoorwaarden wel concurrerend genoeg zijn

In veel branches zoeken meer organisaties werknemers dan andersom. Hierdoor concurreer je continu met andere bedrijven om je eigen personeel. Een van de belangrijkste punten voor werknemers zijn de arbeidsvoorwaarden. Zorg er dus voor dat die goed zijn als je mensen aan je organisatie wilt binden. Denk hierbij aan een concurrerend salaris, maar ook aan goede secundaire voorwaarden als extra vakantiedagen, een goed thuiswerkbeleid en een opleidingsbudget waarmee medewerkers zichzelf kunnen ontwikkelen.

Bied voldoende ontwikkelmogelijkheden

Van stilstaan word je ongelukkig. Mensen willen zich graag blijven ontwikkelen: ze willen meer weten en meer kunnen, in plaats van voor eeuwig hetzelfde werk blijven doen. De meeste mensen hebben na een tijd in dezelfde functie uiteindelijk behoefte aan een andere baan: een hogere functie, of juist een functie waarin je iets heel anders doet. Als jij als werkgever niet die opties biedt, is de kans groot dat ze om zich heen gaan kijken. Zorg ervoor dat medewerkers kunnen doorgroeien in je bedrijf en dat ze ook weten dat die opties er zijn. En: bied genoeg mogelijkheden aan om te leren. In het werk, maar ook met opleidingen. Je medewerkers opleiden is niet gratis, maar je krijgt er veel voor terug in kennis, vaardigheden én loyaliteit.

Zorg voor een prettige werkomgeving

Wie wil er 40 uur per week doorbrengen in een omgeving die ongelukkig maakt? Als je wil dat je medewerkers zich op hun plek voelen in je organisatie, moet ook hun letterlijke plek fijn zijn. Denk hierbij aan voldoende hygiëne, een prettige temperatuur, genoeg daglicht, een opgeruimde omgeving en goede stoelen, maar ook aan of de ruimte enigszins smaakvol is ingericht. Door een prettige, gezonde werkomgeving te bieden, kun je niet alleen verloop tegengaan, maar ook ziekteverzuim terugdringen.

Communiceer met je personeel

Laat aan je medewerkers weten wat er speelt in de organisatie en wat de visie voor de toekomst is. Open communicatie zorgt ervoor dat mensen zich betrokken voelen bij het bedrijf. En mensen die zich betrokken voelen bij hun werk, zullen ze langer blijven.

Ondoorzichtig handelen daarentegen zorgt voor een hoog verloop, omdat medewerkers zich niet verbonden voelen. Maar communiceren is natuurlijk tweerichtingsverkeer: luister hierbij ook goed naar wat je medewerkers zelf zeggen en doe ook echt iets met de signalen die zij afgeven.

Zorg voor een gezonde bedrijfscultuur

Een gezonde bedrijfscultuur zorgt ervoor dat je medewerkers met een goed gevoel naar hun werk gaan. Het is fijn als je een cultuur hebt waarin iedereen hard werkt, maar mensen moeten zich ook op hun gemak voelen. Te veel stress, verplicht overwerken en te veel controle zorgen ervoor dat je medewerkers een negatief gevoel krijgen bij hun werkgever. En dat zorgt ervoor dat ze sneller gaan kijken naar een andere baan. Om hoog verloop van personeel tegen te gaan en verzuim te verlagen, is het daarom belangrijk dat je een prettige, vriendelijke bedrijfscultuur creëert. Denk er hierbij ook aan het laten merken van je waardering: vaak horen medewerkers alleen iets als het verkeerd gaat. Laat weten dat je blij met ze bent, met woorden of met daden.

Hoe kan Online Academy bijdragen aan het tegengaan van hoog verloop?

Met Online Academy bied je je medewerkers de kans om onbeperkt online trainingen te kunnen volgen. Wat ze maar willen, en waar en wanneer ze maar willen. Met 10 minuten trainen per dag hebben ze in een paar weken tijd al een volledige training afgerond. Ons aanbod is heel breed: van IT-trainingen tot persoonlijke ontwikkeling en trainingen die gericht zijn op hobby’s. Bijvoorbeeld Schrijven voor het webBig Data, Hoe werkt btw, Effectief vergaderen of Spaans voor beginners. Maar we hebben ook trainingen die gericht zijn op management en leidinggeven, techniek en veiligheid of projectmatig werken.

Omdat je medewerkers onbeperkt trainingen kunnen volgen, wordt aan een training beginnen heel laagdrempelig. Zo kunnen ze ontdekken waar ze meer over willen weten. En door onze unieke 10 minuten-methode en slimme reminders maken je medewerkers onze trainingen ook nog eens af. Met andere woorden: met Online Academy biedt je je medewerkers waardevolle opleidingsmogelijkheden waarbij ruimte is voor hun eigen interesses en wensen.

Maak kennis met Online Academy

Wil jij gebruik gaan maken van Online Academy in je organisatie? Maak online een vrijblijvende afspraak met een accountmanager om jullie mogelijkheden te bespreken. Vraag het trainingsoverzicht aan of neem direct contact met ons op: we vertellen je graag meer!

Online Academy bundelt krachten met SkillsTown

We zijn verheugd om aan te kondigen dat Online Academy een strategisch partnerschap is aangegaan met SkillsTown. Dankzij deze samenwerking bieden we een nog breder pakket aan leeroplossingen aan. Klik op de knop om naar de site van SkillsTown te gaan.

View the page Ga naar skillstown.nl