Duurzaamheid heeft met méér te maken dan de wereld waarop we lopen

Duurzaamheid, een breed begrip en voor velen tegenwoordig een hot topic. Letterlijk, want wie de laatste dagen met de temperaturen in Nederland te maken heeft gehad, weet dat er een grote wolk vol ‘nu of nooit’ boven ons hangt. Maar duurzaamheid heeft met veel meer te maken dan de wereld waarop we lopen.

“Het gaat niet per se over dier en natuur, dat denken veel mensen vaak wel. Duurzaamheid slaat net zo goed op jezelf”, vertelt onze Daniëlle. Zij heeft zich, samen met twee andere enthousiaste collega’s, de laatste maanden bezig gehouden met het verduurzamen van Online Academy zelf én de mensen waarmee ze werkt.

Door ons allemaal bewust te maken van onder andere onze ecologische voetafdruk en onze werkwijze, kregen wij stukje bij beetje meer oog voor mens, dier en natuur. Maar, zoals ze al weggaf, leerden wij ook over onszelf. “Hoe duurzamer jij je eigen inzetbaarheid maakt, of dat nu thuis of privé is, hoe minder snel je stilstaat of de harde realiteit je inhaalt. Beroepen verdwijnen of veranderen en daarop anticiperen is belangrijk, om duurzaam inzetbaar te zijn. Denk bijvoorbeeld aan omscholing. Een leven lang leren is niet voor niets een vaak gehoorde term,” legt ze uit.

Het doel? “Ik wil mensen helpen beseffen welke keuzes ze als individu hebben. Dat kan al via kleine stapjes. Dat sommigen helemaal niet op de hoogte zijn van andere opties, is eigenlijk helemaal niet zo gek.

We zijn allemaal opgegroeid in een wegwerpmaatschappij. Lijkt iets kapot? Weg ermee, nieuwe halen. Zo gaan we ook een beetje met onszelf om als we niet uitkijken. Zonde, want er is in ons bewustzijn én om ons heen een wereld te winnen.”

Wat kan jij doen om duurzamer te werken?

  • Maak eens wat vaker gebruik van het openbaar vervoer, als je naar kantoor gaat. Is de fysieke meeting ook online prima te doen? Spreek dat dan vaker af! Zo bespaar je energie en verlaag je de impact op het klimaat.
  • Gebruiken jullie nog papieren of plastic bekertjes? Dat kan echt niet meer. Neem je eigen mok mee van thuis! Daarvan weet je in ieder geval zeker dat ie lekker drinkt.
  • Groen = doen! Voeg wat meer plantjes toe. Het stimuleert je creativiteit, verbetert de luchtkwaliteit en het staat nog gezellig ook.
  • Slaap voldoende, eet gezond en neem alsjeblieft de rust wanneer je aan ontspanning toe bent. Je hebt één lijf, wees er lief voor. Net zo lief als je voor onze aarde wilt zijn.

Zin om een training te volgen? Met maar tien minuten per dag werk jij aan je duurzame zelf, organisatie en milieu.

Online Academy bundelt krachten met SkillsTown

We zijn verheugd om aan te kondigen dat Online Academy een strategisch partnerschap is aangegaan met SkillsTown. Dankzij deze samenwerking bieden we een nog breder pakket aan leeroplossingen aan. Klik op de knop om naar de site van SkillsTown te gaan.

View the page Ga naar skillstown.nl